Followers

venerdì 21 maggio 2010

La multi ani! fratilor mei Elena si Constantin






  
21 mai - Sf. Constantin si Elena - protectorii crestinismului




In data de 21 mai ii sarbatorim pe toti aceia ce poarta numele de Constantin si Elena. In tara noastra aproximativ 1.850.000 de romani isi serbeaza acum ziua onomastica. Cele mai frecvente cinci astfel de prenume intalnim: Elena, Constantin, Ileana, Costel si Lenuta.

Si ca in toate familiile si in familia mea sunt multe Elene si Constantini.....dar cei mai importanti sunt fratele meu, Oliviu Constantin si sora mea Raluca Elena carora le urez tot binele din lume....vreau sa le spun ca ii iubesc mult si ca sunt mandra ca ii am....si sper ca anii sa nu ne desparta si sa ramanem in continuare uniti si sa ne iubim.....sa nu uitam ca suntem frati si ca avem aceelasi sange.


LA MULTI ANI TUTUROR CELOR CARE PARTA ACESTE NUMA: CONSTANTIN SI ELENA...
Iata cateva dintre semnificatiile acestor prenume:



- Constantin vine din latinescul “constans”, ce se traduce prin a fi ferm, constant sau statornic.



- Derivatele acestui prenume sunt Constanta, Costel, Costache, Costin, Costea, Constantina etc.



- Elena vine din greaca si inseamna faclie luminoasa, stralucirea soarelui sau raza de soare.



- Alte derivate ale prenumelui Elena sunt Eleonora, Nora, Lena, Ileana, Ilona (varianta ungureasca), Lili, Lenuta, Neli, Ilina, Leni, Lenus, Elina,Elenca, etc.



Religia crestina ii cinsteste pe acesti doi sfinti pentru ca ei au fost printre primii care au promovat si aparat crestinismul si sfanta cruce, legenda spunand ca Sfanta Elena ar fi fost cea care a gasit la Ierusalim lemnul pe care a fost crucificat Iisus Hristos. Cu toate acestea, nimeni nu stie daca a fost intr-adevar asa, avand in vedere faptul ca au circulat mai multe teorii asupra autenticitatii acestei cruci. In vreme ce unii spun ca sfanta cruce a fost gasita de sotia imparatului Claudius Caesar la mai putin de zece ani de la Inaltarea Domnului, Sfantul Chiril din Ierusalim afirma faptul ca fragmente din aceasta au ajuns in intreaga lume, ajutandu-I si protejandu-i pe credinciosi.



Tatal Sfantului Constantin cel Mare, Constantiu Chlor, era imparat peste insulele Britaniei. Mama sa, Sfanta Elena era recunoscuta ca o femeie foarte credincioasa ce ii ajuta intodeauna pe cei sarmani si facea donatii in mod constant.



Inca de la inceputul domniei sale, Constantin cel Mare a aparat semnele crestinatatii. El a iesit invingator in lupta cu Maxentiu, imparatul pagan ce domnea peste Roma si pornise un adevarat razboi impotriva credinciosilor. Cu o zi inaintea luptei , sfantul a vazut pe cer o cruce mare si luminoasa cu mesajul “In hoc signo vinces” - “Prin acest semn vei invinge”. Steagurile armatei sale au fost apoi inscriptionate cu semnul crucii deoarece Iisus Hristos ii aparuse in vis, cerandu-i acest lucru. Dupa ce armata lui a invins, Constantin cel Mare a recunoscut ajutorul lui Dumnezeu dand Edictul de la Milan, prin care crestinismul devenea religie permisa.



Iata cateva dintre legile sau faptele de seama infaptuite de Sfantul Constantin cel Mare:



- A ridicat sau a ajutat la repararea de biserici.



- Tratamentul din inchisori s-a schimbat devenind unul mai uman, eliminand si unele legi mult prea drastice cum ar fi arderea cu fierul rosu, rastignirea, zdrobirea picioarelor etc.



- Ingreuneaza divortul, pedepseste adulterul si modifica regulile privind casatoria.



- Orfanii, vaduvele si saracii au parte de protectia imparatului, acesta promulgand legi speciale pentru ei.



- Sinodul I Ecumenic de la Niceea, cel care a stabilit ziua de Pasti si Simbolul Credintei, Crezul, a fost convocat tot de Sf. Constantin cel Mare.



- Duminica a devenit oficial zi libera.



- Constantin cel Mare a pus bazele orasului Constantinopol, fiind primul imparat crestin al Imperiului Roman iar apoi Bizantin.



- Este considerat protectorul crestinatatii.



- Tinand minte simbolul ce l-a ajutat sa invinga in lupte, imparatul Constantin cel Mare si-a trimis mama, pe Sfanta Elena, la Ierusalim pentru a cauta crucea pe care fusese rastignit Iisus Hristos. Legenda spune ca o parte din sfanta cruce a fost aratata credinciosilor din Constantinopol, iar cealalta parte a fost lasata in Ierusalim.



Domnia Sfantului Constantin cel Mare a fost una lunga, 30 de ani, in care imparatul nu a facut altceva decat sa respecte cuvantul lui Dumnezeu, ajutand la promovarea crestinismului.



Sfantul Constantin cel Mare si Sfanta Elena au fost ridicati de biserica la rang de sfinti, fiind numiti “cei intocmai cu Apostolii”.



Putini stiu, insa detalii si despre mama Sf. Constantin, Sfanta Elena. Iata cate ceva atat despre viata sa, cat si despre faptele bune pe care le-a savarsit :



- Elena a fost prima sotie a imparatului Constantinus, pe vremea in care acesta era un simplu general. Ajuns in fruntea insulelor Britaniei, Constantinus a fost nevoit sa-si repudieze prima sotie, luandu-si o consoarta de vita nobila, asa cum prevedeau regulile de atunci.



- Odata ajuns la conducerea tarii, Constantin, fiul lui Constantinus si al Elenei, isi cheama mama in cetate, redandu-i demnitatea si ascultand de sfaturile sale bune.



- Sfanta Elena era vestita pentru bunatatea sa, facand donatii bisericilor, avand grija de saraci si ajutand la eliberarea prizonierilor.



- Un lucru demn de mentionat este faptul ca acum credinciosii i se roaga pentru gasirea obiectelor pierdute si pentru vindecare de boli.



- Se spune ca sfanta ar fi gasit lemnul Sfintei Cruci.



- Si-a petrecut mult timp in Israel, construind o bazilica la Bethleem. Fiul sau, Constantin, a construit o biserica in memoria sa la Eleona, pe Muntele Maslinilor.



- Este considerata aparatoare impotriva focului, a fulgerului si a tunetului.



2 commenti:

nicole c ha detto...

la multi ani fericiti fratelui si surorii tale si din partea mea!!!
p.s. ce coincidenza,si eu am o sora Lenuta hihihihi

Nadji ha detto...

Le traducteur a refusé de fonctionné aujourd'hui.
je n'ai pas pu comprendre ton texte.
Bon dimanche et à bientôt.

il mio banner:

Create your own banner at mybannermaker.com!