domenica 28 febbraio 2010

Tagliata di vitello ( Friptura de vitel)

Ingredienti per 3: 500g filetto vitello in un pezzo solo, sale, pepe e pocchissimo olio

Strofinare la carne con il pepe ed il sale, ungere con pochissimo olio

adagiare su la griglia molto calda e regolarsi in seguito che non si bruci.

All’apparire di gocciolina di acqua in superficie e il segnale che la carne è a metà cottura e che si dovrà girare per farla cuocere dalla parte opposta.
L’accorgimento vale anche per questa parte quando l’acqua sale in superficie la carne è cotta a media cottura.


Togliere dal fuoco, tagliare a fettine molto sottili e servire con insalata.....

Ingrediente ptr. 3 persoane: 1 bucata frumoasa de vitel, sare, piper si putin ulei....
Saram si piperam bucata de carne, o ungem cu putin ulei .....Incalzim gratarul si cand e incins adaugam carnea dupa care dam focul mai mic sa nu se arda carnea....
Cand apare un strop de apa pe deasupra e semn ca carnea e fripta pe jumatate si ca putem sa o intoarcem pe partea cealalta...
La fel procedam si pentru cealalta parte.....
O luam de pe foc, taiem felii subtiri si servim cu o salatica....pofta buna...

giovedì 25 febbraio 2010

Focaccia ripiena con prosciutto e scamorza



Ingredienti: 550 g farina 00, 40 g olio oliva, 10 g sale, 20 g lievito di birra,  100 ml latte e 250 g acqua tiepida.
Ripieno: 200 g prosciutto cotto e 200 g scamorza affumicata.


Preparazione


Impastare le farina con latte, acqua, olio, , lievito, il sale aggiungerlo dopo avere impastato tutto il resto, lavorate il tutto per 15 minuti circa, se avete l'impastatrice o la macchina del pane, meglio.
Lasciare lievitare finché l'impasto non sarà raddoppiato, adesso dividetelo in 2 parti. Stendete una parte e sistematela in una teglia da forno,mettere le fette di prosciutto e di formaggio, chiudere con l’altra parte stessa. Fate lievitare ancora fino al raddoppio e poi fare dei buchetti in superficie con le dita, versare sopra l'emulsione che avrete preparato sbattendo l'olio con l'acqua e il sale.
Cuocere in forno a 220 per 5 minuti, poi abbassare la temperatura a 180 finché non sarà bella dorata, non cuocere troppo altrimenti perde la sua morbidezza, prima di toglierla dal forno spennellare con un cucchiaio di emulsione.



Ingrediente: 550g faina 00, 40 ml ulei de masline, 10g sare, 20g drojdie proaspata, 100ml lapte si 250 ml apa calduta
Umplutura: 200g sunca presata si 200g cascaval afumat
Facem un aluat din toate ingredientele , daca aveti masina mai bine daca nu framantati aluatul 15 minute dupa care il lasam sa cresca. Cand aluatul si-a dublat volumul il impartim in 2 parti. Intindem o parte de aluat si o asezam intr-o tava….asezam feliile de sunca si cascaval peste care asezam si cealalta parte de aluat, intinsa bineinteles…Lasam sa cresca inca o ora dupa care facem gauri in coca cu degetele si ungem cu preparatul format di ulei , apa si sare
Bagam la cuptor primele 5 minute la 220° dupa care dam temp la 180° si coacem pana cand devine aurie, nu trebuie prajita rau ca isi pierde din fragezime. Inainte sa o scoatem din cuptor mai ungem cu o lingura de ulei cu apa.













mercoledì 24 febbraio 2010

La multi ani!!!! parintilor mei DRAGOBETE (San Valentino romeno)

Si cum de Dragobete parintii mei s-au casatorit, acum 37 de ani, cred ca acest Cupidon romanesc le-a purtat noroc......sunt inca impreuna...au trecut si prin bune si prin rele.....au 4 copiii sanatosi si fericiti care sunt mandri de parintii lor ....3 nepoate frumoase si sanatoase......
Le uram tot binele din lume, sanatate multa si cat mai multi ani impreuna....


                                       La multi ani! mami si tati
                                    La multi ani! mamaie si tataie
                                           Va iubim mult....... 
si va oferim acest mic cadou cu toata dragostea noastra....va iubim

 

       Obiceiuri si traditii de DRAGOBETE !

Inainte de vreme pretutindeni prin sate se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!". Credinta populara romaneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.
De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.
In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi ?n diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e "nascuta din surasul zanelor") si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. Daca nu erau omat si fragi fetele adunau apa de ploaie (pentru spalatul parului) sau de izvor atunci cand Dragobetele se tinea in luna martie.
La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita "zburatorit". Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.
Comunitatea este foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se poate afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza are loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.
 
Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.
Pentru toti, sarbatoarea dragostei era socotita una de bun augur pentru treburile marunte, nu si pentru cele mari. Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie "pedepsite" de Dragobete. Chiar daca mai "pedepsea" femeile, se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.
O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana, numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.

lunedì 22 febbraio 2010

Treccia ripiena di speck e formaggio ( Paine impletita umpluta cu bacon si branza)






Dosi per 6 persone: 
l'impasto: 550 g farina, 250 g latte, 50 g olio di oliva, 1 cucchiaio di zicchero, 1 cucchiaino sale, 1 cubetto lievito, 1uovo + 1 tuorlo( per spennellare)
Per il ripieno: 100g  speck, 100 g asiago





Preparare la pasta mescolando tutti ingredienti: farina, latte, olio, uova, sale, lievitto e zucchero  e impastare. Deve risultare un impasto morbido. Coprite l'impasto e farlo lievitare per circa un'ora.
 Mettete nel mixer lo speck e il formaggio e tritate per qualche minuto
 
 Quando l'impasto è lievitato e raddoppiato di volume, farlo sgonfiare e dividerlo in 3 parti uguale. Stendere su ogni pezzo di pasta, il composto

 
chiudere formando 3 cilindrida intrecciare fra loro formando una treccia

 

Lasciare lievitare ancora 30 minuti, poi spennellare la treccia con il tuorlo sbattuto.
 

 Cuocere in forno caldo a 200° per 30 minuti
 

Ingrediente ptr. 6 persoane
Aluatul: 550 g faina, 250 g lapte, 50 g ulei de masline, 1 lingura de zahar, 1 ligurita de sare, 1 cub drojdie, 1 ou + 1 galbenus pentru uns
Umplutura: 100 g bacon, 100g branza (cascaval)

Amestecam toate ingredientele pentru aluat  si il lasam sa creasca intr-un loc cald circa 1 ora.
Cu ajutorul unui mixer tocam baconul si branza cateva minute.
Cand aluatul si-a dublat volumul  il impartim in 3. Fiecare bucata de aluat o intindem cu facaletul dupa care intindem 1/3 din umplutura si rulam aluatul formand un cilindru. Procedam la fel si cu celalalte bucati si cand avem cei 3 cilindri ii impletim. Lasam painica noastra sa mai creasca 30 de minute dupa care o ungem cu un galbenus batut si o dam la cuptorul incins 30 minute la 200°......pofta buna






sabato 20 febbraio 2010

Tavalita


L'impasto: 35 g zucchero, 70 g margarina, 2 uova, 2 cucchiai miele, 200 ml latte, 1 bustina di lievito per dolci, 400g farina

Glassa: 200 g zucchero a velo, 200g margarina, 100 ml latte, 10 ml essenza di rum, 2 cucchiai di cacao, 100g cocco e 100g mandorle tritate

Mescoliamo tutti ingredienti bene e mettiamo il nostro impasto in una teglia con carta da forno a cuocere per 25-30 minuti a 150-160°. La lasciamo raffredare dopodiché la tagliamo quadrettini.

Nel frattempo prepariamo la glassa con zucchero, margarina, latte, cacao e essenza di rum. Mescoliamo tutti ingredienti e lasciamo bollire un po. Togliamo il pentolino dal fuoco e mettiamo dentro i quadrettini dopodiche gli passiamo nel cocco e mandorle tritate.

Ingrediente
Blat: 35 g zahar, 70 g margarina, 2 oua, 2 linguri miere, 200ml lapte, 1 praf de copt, 400 g farina
Glazura: 200g zahar, 200 g margarina, 100ml lapte, esenta de rom, 2 linguri de cacao, 100g cocos si 100 g migdale macinate

Blatul: se amesteca toate ingredientele si se pune  intr-o tava unsa si tapetata. Se coace 25 min la 150°-160° dupa care se raceste si se taie patratele.
Glazura: intr-o craticioara se amesteca toate ingredientele si se pune la fiert pana da in clocot. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca 2 minute. Dupa 2 minute se iau patratelele si cu ajutorul unei furculite se trec prin glazura apoi prin nuca de cocos sau migdale( eu am facut jumatate cu cocos si jumatate cu migdale)

mercoledì 17 febbraio 2010

Carnevale 2010(2)

Ciao a tutti....come vi avevo promesso sono tornata con novità...il carnevale al asilo....
Quando ho visto la mamma ho cominciato a piangere


e.......volevo andare a casa.....poi....





la mamma mi ha parlato e ho capito che devo divertirmi.....
 
e cosi abbiamo detto la poesia del carnevale....


ho fatto la foto con la mia amica....


e anche una foto con la maestra....


tutta contenta....

mi sono divertita....

e alla fine sono andata a casa....
ciao e all'anno prossimo....
Grazie a tutti per i vostri complimenti...un bacio e un abbraccio.....Alexandra



domenica 14 febbraio 2010

Carnevale 2010

il mio primo carnevale.....


il mio primo costume....quello della principessa....
 
  
 Al inizio solo ho guardato.....
  
 dopodiché
ho giocato......e ballato.....
  
 ho mangiato zucchero filato......
e alla fine mi sono fatta un panino a Mc Donald's.....
adesso aspetto martedi .......il carnevale al asilo .....vi faccio sapere come e andata...ciao

venerdì 12 febbraio 2010

Polpettine di pesce con funghi( Chiftelute de peste cu ciuperci)

Oggi e venerdi allora....e pesce....
Ingredienti: 300g pesce, 50 g funghi, 1 spichio d'aglio, prezzemolo, 100g pangrattato, 2 cucchiai di formaggio grattugiato, 1 uovo, sale, pepe, olio per frigere.


Mettiamo nel mixer il pesce, il prezzemolo, l'aglio e i funghi e mescoliamo  per qualche minuto.

Mettiamo anche il pangrattato e mescoliamo ancora per qualche secondo.


Togliamo l'impasto dal mixer e lo mettiamo in un piatto.
Mettiamo l'uovo e il formaggio, sale e pepe, e mescoliamo fino quando abbiamo un composto omogeneo.
Formiamo le nostre polpettine e le facciamo friggere fino quando diventano dorate.

Si possono servire con insalata ma anche con patate per i bimbi.....






Ingrediente: 300g fileu peste, 50 g ciuperci din conserva, patrunjel, 1 ou, 100 g pesmet, 1 catel de usturoi, 2 linguri parmezan, sare, piper, ulei pentru prajit

Punem in mixer pestele cu patrunjelul, usturoiul si ciupercile si mixam bine cateva minute, dupa care adaugam pesmetul si mai amestecam cateva secunde. Scoatem compozitia pe o farfurie si adaugam oul, parmezanul, sare si piper.
Facem chiftelutele si le frigem in ulei pana cand devin aurii. Se pot servi cu o salata sau cu cartofiori pentru copilasi....pofta buna

Un alt premiu

Azi e ziua premiilor....un alt premiu frumos de la prietena mea Cami careia ii multumesc f mult....



 

  

  
  

La randul meu le ofer cu mare drag tuturor blogaritelor si tuturor celor care ma viziteaza.....pupici la toti....


Inca un premiu


Am primit acest premiu minunat de la D-na Maria careia ii multumesc din suflet ca sa gandit si la mine...






giovedì 11 febbraio 2010

Pane con 3 tipi di farina ( Paine cu 3 feluri de faina)

Ingredienti: 100g farina di manitoba, 150 g farina integrale, 300g farina 00, 10 g sale, 30 g olio d'oliva, 300ml acqua tiepida, 25 g lievito.


Facciamo un impasto con tutti ingredienti dopodiche l'ho lasciamo lievitare per 2-3 ore.


 
 Quando l'impasto a lievitato dividiamo in 10-12 pezzi, facciamo dei panini, gli mettiamo in una teglia infarinata e lasciamo lievitare per ancora 1 ora.....io ho fatto dei tagli e ho messo anche dei semi di sesamo sopra....
Si mettono in forno caldo per 20 minuti a 170°-180°. E un pane buonissimo....

Ingrediente: 100 faina manitoba, 150 g faina integrala, 300 g faina 00, 10 g sare, 30 g ulei de masline, 300g apa calduta, 25 g drojdie proaspata.
 

Se face un aluat din toate ingredientele si se lasa sa creasca la loc cald circa 2-3 ore. Cand aluatul a dospit se imparte in 10-12 bucati. Se formeaza painici care se aseaza intr-o tava si se lasa sa dospeasca inca 1 ora dupa care se da la cuptor pentru 20 de minute la 170°-180°. E delicioasa....

martedì 9 febbraio 2010

Premiu




Multumesc mult Danielei pentru premiul oferit....e super frumos...pupici

lunedì 8 febbraio 2010

Sarmale cu orez ( involtini di verza con riso)






Ingredienti: foglie di verza( mettiamo la verza in acqua calda per far uscire le foglie senza romperle), 150g riso, 50g funghi, 1 cipolla,300ml passata di pomodoro, sale, pepe
 
Cipolla si trita fine e si fa soffriggere in una padella con poco olio per 5 minuti, dopodiché si mette il riso, lavato prima
 
e anche i funghi( io ho messo funghi trifolati)
 
sale, pepe e si mescola bene il composto
 
si lascia cuocere tutto per circa 5 minuti.
 
Nel frattempo prepariamo le foglie di verza, quelle intere per fare involtini e le altre le tagliamo fine per fare un letto nella nostra pirofila.
 
prendiamo  una foglia di verza, se e troppo grande la facciamo metà, e mettiamo un cucchiaio del nostro composto. Arrotoliamo bene e continuiamo cosi fino quando abbiamo finito i nostri ingredienti.
 
In una pirofila mettiamo la verza tagliata dopodiché mettiamo i nostri involtini(si possono fare anche 2 strati).
In Romania questi involtini si mettono in una pirofila che si chiama" vas roman"
  Messi tutti involtini versiamo anche la passata di pomodoro e riempiamo di acqua. Copriamo e mettiamo nel formo caldo per 60 minuti a 160°.

 
Ingrediente: foi de varza( acra sau dulce), 150 g orez, 50 g ciuperci,  1 ceapa, 300 ml suc de rosii, sare, piper

preparare: se toaca ceapa marunt si se prajeste in tigaia cu putin ulei. Se adauga orezul si ciupercile(din conserva), sare, piper si se amesteca totul bine. Se lasa sa fiarba circa 5 minute. Intre timp pregatim foile de varza.....cele bune le lasam pentru sarmale .....cele mai rupte le tocam fideluta si le asezam pe fundul vasului....
Luam o foaie de varza( daca e prea mare o dam pe jumatate) si punem o ligura din compozitia noastra dupa care rulam sarmaua. Continuam asa pana cand terminam ingredientele. Intr-un vas de lut asezam un strat de varza dupa care incepem sa asezam sarmalele. Adaugam sosul de rosii si completam cu apa( cat sa le acopere). Acoperim cu capacul si bagam la cuptorul incins la 160° pentru circa 60 minute(daca varza e acra se lasa mai mult).